Grysik orkiszowy – zdrowa alternatywa dla kaszy manny

utworzone przez | wrz 4, 2025 | Blog

Kto z nas nie pamięta smaku kremowej kaszy manny z dzieciństwa? Ciepła, słodka, posypana owocami lub cynamonem. Dziś chcę pokazać jej zdrowszą,
a przy tym równie pyszną wersję – grysik orkiszowy.

Co to w ogóle jest grysik orkiszowy?

To nic innego jak kasza manna, ale zrobiona z orkiszu! Orkisz to jedno z najstarszych zbóż, cenione już w starożytności za swoje wyjątkowe właściwości.
W porównaniu do tradycyjnej kaszy manny, grysik orkiszowy ma bogatszy skład odżywczy. Jest lekkostrawny, pożywny i ma delikatny, orzechowy smak. Jest bogaty w białko, błonnik oraz cenne witaminy z grupy B, a także magnez i cynk. Dzięki temu doskonale wpasuje się w dietę osób, które chcą jeść zdrowo, ale nie rezygnować z pysznych dań.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o jego niezwykłych właściwościach, zapraszam do lektury naszego artykułu, w którym szerzej opisaliśmy to prastare zboże. —>  WŁAŚCIWOŚCI ORKISZU

Orkisz w ujęciu św. Hildegardy O wyjątkowych właściwościach orkiszu pisała już w św. Hildegarda z Bingen, benedyktynka, wizjonerka i prekursorka medycyny naturalnej. Uważała orkisz za zboże o niezwykłej wartości odżywczej i leczniczej. Według jej filozofii, orkisz to „najlepsze ze zbóż”, które jest lekkostrawne, dodaje siły i pomaga utrzymać ciało w zdrowiu. Podkreślała, że spożywanie go daje dobrą krew i wzmacnia organizm.

Nasz grysik powstaje z ekologicznego, pradawnego orkiszu Oberkulmer Rotkorn, uprawianego w sposób tradycyjny. Dzięki temu zachowuje on najcenniejsze właściwości odżywcze, o których pisała św. Hildegarda. To gwarancja, że sięgasz po produkt najwyższej jakości – w pełni naturalny i zdrowy.

Wszechstronny, pożywny, pyszny

Grysik orkiszowy to produkt o wiele bardziej wszechstronny, niż mogłoby się wydawać! Oczywiście, świetnie sprawdzi się jako kremowa kaszka na śniadanie, gotowana na wodzie lub mleku. Ale to dopiero początek!

Dzięki swojej delikatnej konsystencji, grysik orkiszowy jest wyjątkowo lekkostrawny i nie obciąża układu pokarmowego. To sprawia, że nadaje się nie tylko dla dzieci (jako jeden z pierwszych pokarmów), lecz także dla osób starszych czy wracających do zdrowia po chorobie. Jest pożywny, a jednocześnie łagodny dla żołądka.

Możecie go używać do:

  • Wypieków: Dodany do chleba, bułek czy ciast poprawi ich strukturę, wilgotność i nada im delikatny smak.
  • Deserów: świetnie nadaje się do puddingów, musów, a nawet budyniu.
  • Słonych dań: sprawdzi się jako zagęstnik do zup i sosów, składnik kotlecików, pasztetów warzywnych czy dodatek do kluseczek.

Przepis na grysik orkiszowy z owocami i orzechami

Poniżej znajdziesz przepis na pożywne śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Dodatki zmieniają się u mnie w zależności od sezonu.

Składniki:

  • 4 łyżki grysiku orkiszowego Hilde
  • 500 ml wody lub mleka
  • szczypta cynamonu (można dodać również przyprawy Hildegardowe: galgant, bertram, dyptam)
  • owoce (np. borówki, maliny, plasterki banana)
  • posiekane orzechy lub migdały
  •  miód, bądź inne słodzidło (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W garnuszku podgrzej wodę bądź mleko.
  2. Gdy zacznie wrzeć, wsyp powoli grysik orkiszowy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 3-5 minut, aż kaszka zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Możesz też dodać część owoców już na etapie gotowania – dzięki temu lekko się rozgotują i puszczą sok, wzbogacając smak.
  4. Przełóż kaszkę do miseczki, posyp resztą owoców, orzechami i cynamonem. W razie potrzeby delikatnie posłódź miodem. Smacznego!

Zobacz też naszą krótką rolkę na Instagramie, w której pokazujemy przygotowanie grysiku orkiszowego:
ROLKA NA INSTAGRAMIE

Czas na grysik orkiszowy!

Jak widzisz, ten niepozorny produkt to prawdziwy skarb w kuchni, który pozwala na przygotowanie zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań.
Gotowi na zdrowe i pyszne zmiany w kuchni? Zapraszamy do poznania naszego grysiku orkiszowego i odkrycia jego wyjątkowego smaku. Znajdziecie go tutaj: GRYSIK ORKISZOWY HILDE

mgr Małgorzata Gasparewicz