Orkiszowe brownie z czekoladą i orzechami

utworzone przez | lip 18, 2025 | Blog

Orkiszowe brownie z czekoladą i orzechami

Dziś mam dla Ciebie przepis na coś wyjątkowo prostego i wyjątkowo pysznego – czekoladowe brownie.
To ciasto jest wilgotne, intensywne w smaku, ale nie za słodkie. Świetnie sprawdzi się na popołudnie z kawą, zdrowy deser dla rodziny czy jako słodka przekąska.

Bazą jest nasza mąka orkiszowa odmiany Oberkulmer Rotkorn – czyli pradawna, wartościowa odmiana orkiszu.
Można je upiec w jednej formie lub w wersji babeczkowej.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)

  • 100 g masła (lub 80 g masła + 20 g oleju kokosowego)

  • 2 jajka

  • 80–100 g miodu (lub cukru trzcinowego)

  • 60 g mąki orkiszowej Hilde typ 630 

  • 2 łyżki kakao

  • szczypta soli

  • 50–70 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

  • opcjonalnie przyprawy Hildegardowe (bertram, galgant, dyptam, cynamon)

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło z czekoladą – zostaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Ubij jajka z miodem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodaj przestudzoną czekoladę i przyprawy – dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę orkiszową, kakao, sól – wymieszaj do połączenia składników.
  5. Dodaj posiekane orzechy.
  6. Przelej do foremek – do 3/4 wysokości.
  7. Piecz w 170°C (góra–dół) przez ok. 18 – 20 minut – środek może pozostać lekko wilgotny.

Wskazówka:

Możesz udekorować kremem z mascarpone, świeżymi malinami lub oprószyć kakao.

Daj znać, jeśli spróbujesz – zawsze cieszę się, widząc Wasze wypieki!

Wszystkie nasze produkty orkiszowe znajdziesz w sklepie: hilde.pl