Produkty

MAKARON ORKISZOWY ŚWIDERKI BIO

Bezjajeczny
400 G
Odmiana orkiszu:
 Oberkulmer Rotkorn

16.99 

MAKARON ORKISZOWY ŚWIDERKI BIO Z EKOLOGICZNEJ ODMIANY ZIARNA OBERKULMER ROTKORN

Makaron orkiszowy świderki BIO powstaje – tak jak wszystkie nasze makarony – z tej samej ekologicznej mąki orkiszowej odmiany Oberkulmer Rotkorn.

Różnica polega na miejscu produkcji: ten makaron powstaje w certyfikowanej makaroniarni BIO, dzięki czemu na opakowaniu może pojawić się zielony listek – unijny znak ekologiczny. To potwierdzenie, że każdy etap – od surowca po gotowy produkt – przeszedł proces certyfikacji.

Dlatego w naszej ofercie znajdziesz teraz dwie linie:

  • makarony orkiszowe, tworzone z tej samej mąki BIO,

  • makarony orkiszowe BIO – wytwarzane dodatkowo w certyfikowanym zakładzie, co potwierdza znak zielonego listka na opakowaniu.

Dlaczego warto wybrać makaron orkiszowy?

Badania naukowe potwierdzają, że orkisz jest wyjątkowym zbożem pod względem zawartości składników odżywczych. Wyróżnia się wysoką zawartością wartościowych białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i błonnika, a także kompleksem węglowodanów, które są łatwo rozpuszczalne w wodzie, co umożliwia szybkie odżywianie organizmu. Orkisz odżywia, a nie tuczy – jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie.

Unikalnym składnikiem orkiszu jest rhodanid – naturalny czynnik wzrostu o niezwykłych właściwościach medycznych i biologicznych. Rhodanid wspiera tworzenie komórek macierzystych, działa antyalergicznie i jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga też stabilizować błony komórkowe, co czyni go skuteczną profilaktyką antynowotworową.

🌾 Wśród prozdrowotnych właściwości makaronu orkiszowego zdecydowanie kluczowa jest poprawa trawienia oraz przyspieszenie procesu przemiany materii. Podobnie jak mąka orkiszowa, jest wyjątkowo łagodny dla żołądka i jelit, dlatego chętnie korzystają z niego osoby borykające się z dolegliwościami tych narządów. Warto też wiedzieć, że dobrze wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, łagodnie wpływa na pracę wątroby oraz wspiera pamięć i koncentrację, nie powodując po jedzeniu uczucia ciężkości.

Wielozadaniowość w kuchni

Makaron w kształcie dużych muszli doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek, spaghetti oraz innych ulubionych dań.
💚 Wybierając nasz makaron z odmiany Oberkulmer Rotkorn, masz pewność, że sięgasz po autentyczny, niemodyfikowany orkisz, uprawiany zgodnie z tradycją.
💚 Należy jednak wiedzieć, że ta zdrowa alternatywa jest zdrowa tylko wtedy, kiedy mąka użyta do makaronu pochodzi z prastarych, niemodyfikowanych odmian orkiszu. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro. 

Sposób przygotowania

Zagotuj dużą ilość wody (około 1 litr na 100 g makaronu) i dodaj szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron orkiszowy i gotuj go przez około 5–8 minut lub do momentu, gdy będzie al dente, czyli lekko sprężysty. Następnie odcedź makaron.

Składniki i wartość odżywcza

Skład: mąka orkiszowa typ 630, woda.
Alergeny: gluten.
Wartość odżywcza  w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1576kJ/371 kcal,
tłuszcz 1,54 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,26 g),
węglowodany 75,82 g (w tym: cukry 4,36 g),
białko 14,20 g,
sól 0,05 g
Kraj pochodzenia produktu: Polska.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Numer partii / Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

 

ZDROWIE - PIĘKNO - HARMONIA