Produkty

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA

1 KG
Odmiana orkiszu:
 Oberkulmer Rotkorn

15.99 

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA Z EKOLOGICZNEJ ODMIANY ZIARNA OBERKULMER ROTKORN

🌿 Pełnoziarnista mąka orkiszowa, bogata w niezbędne składniki odżywcze, stanowi zdrową alternatywę dla zwykłej mąki. Bogata w błonnik, białko, witaminy i minerały, stanowi idealne połączenie zdrowia i smaku, wspomagające trawienie, dodające energii i pielęgnujące organizm od wewnątrz.

Kraj pochodzenia: Polska
Odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: 100 % mąka orkiszowa z prastarej odmiany orkiszu.
Produkt zawiera gluten.

💚 Czysta dobroć, dbamy o to, byś czuł swoją wewnętrzną moc — ekologicznie, bez GMO i bez sztucznych dodatków. Po prostu czysta, zdrowa dobroć w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!

🌾 Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które czynią orkisz skarbem. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro.

Typy mąki orkiszowej
Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem.

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału tzw. biszkoptowe 200-450
Mąki białe, średniego przemiału tzw. uniwersalne 500-700
Mąki białe, grubego przemiału tzw. chlebowe 1000-1300
Mąki ciemne, grubego przemiału tzw. pełnoziarniste 1500-1800
Mąki ciemne, grubego przemiału tzw. razowe 2000

*Im "grubszy" przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

*Jednak grubo zmielona łuska ziarna jest ciężej strawna dlatego dla małych dzieci (i niemowląt), osób starszych oraz osób z osłabionym układem trawiennym polecane są mąki jasne, lub mąka pełnoziarnista mikro (jest to mąka pełnoziarnista powtórnie przemielona na drobny pył- dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze jednocześnie nie obciążając żołądka i jelit).

Jaką mąkę wybrać do ulubionych przepisów?

 TYP

biszkopt

ciasto pierogowe

ciasto kruche

naleśniki

makaron

chleb

zakwas

405

+++
+++
+++
+++
+++
+
-

630 / 700

+
+++
+++
+++
+++
++
-

1050 / 1100

-
++
++
++
++
+++
-

pełnoziarnista

-
+
+
+
+
++
+++

pełnoziarnista micro

-
++
++
++
++
++
++

 

ZDROWIE - PIĘKNO - HARMONIA