Produkty

MĄKA ORKISZOWA JASNA TYP 630

5 KG
Odmiana orkiszu:
 Oberkulmer Rotkorn

74.90 

MĄKA ORKISZOWA JASNA TYP 630
Z EKOLOGICZNEJ ODMIANY ZIARNA OBERKULMER ROTKORN

🌿 Nasza mąka orkiszowa jasna typ 630 pochodzi z ekologicznych upraw polskiego orkiszu odmiany Oberkulmer Rotkorn. Mąka typu 630 jest drobno zmielona, lekka, delikatna i pełna naturalnego smaku, co czyni ją idealnym wyborem do wypieku ciast, ciasteczek, naleśników oraz lekkich bułek. Dzięki starannemu przemiałowi, mąka zachowuje swoje wartości odżywcze, jednocześnie nadając wypiekom puszystą konsystencję i wyjątkowy aromat. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, ponieważ jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista.

Kraj pochodzenia: Polska
Odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: 100 % mąka orkiszowa z prastarej praktyki orkiszu.
Produkt zawiera  gluten .

💚  Czysta dobroć — ekologiczna, certyfikowana, niemodyfikowana, najwyższej jakości bez GMO i bez sztucznych dodatków. Po prostu czysta, zdrowa dobroć w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!

🌾 Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które czynią orkisz skarbem. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro

Typy mąki orkiszowej
Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem.

Mąki białe, najdrobniejszego przemiałutzw. biszkoptowe200-450
Mąki białe, średniego przemiałutzw. uniwersalny500-700
Mąki białe, grubego przemiałutzw. chlebowe1000-1300
Mąki ciemne, grubego przemiałutzw. pełnoziarniste1500-1800
Mąki ciemne, grubego przemiałutzw. razowe2000

*Im "grubszy" przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

*Jednak grubo zmielona łuska ziarna jest ciężej strawna dlatego dla małych dzieci (i niemowląt), osób starszych oraz osób z osłabionym układem trawiennym polecane są mąki jasne, lub mąka pełnoziarnista mikro (jest to mąka pełnoziarnista powtórnie przemielona na drobny pył- dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze jednocześnie nie obciążając żołądka i jelit).

Jaką mąkę wybrać do ulubionych przepisów?

 TYP

biszkopt

ciasto pierogowe

ciasto kruche

naleśniki

makaron

chleb

zakwas

405

+++
+++
+++
+++
+++
+
-

630  /  700

+
+++
+++
+++
+++
++
-

1050  /  1100

-
++
++
++
++
+++
-

pełnoziarnista

-
+
+
+
+
++
+++

pełnoziarnista mikro

-
++
++
++
++
++
++

 

ZDROWIE - PIĘKNO - HARMONIA

Informacje dodatkowe

Waga5 kg