MĄKA ORKISZOWA JASNA TYP 1050 CHLEBOWA
Z EKOLOGICZNEJ ODMIANY ZIARNA OBERKULMER ROTKORN
🌿 Nasza mąka orkiszowa typ 1050 to ekologiczna mąka z polskiego orkiszu odmiany Oberkulmer Rotkorn, która charakteryzuje się średnim stopniem przemiału. Zawiera więcej błonnika i minerałów niż mąka jasna, dzięki czemu jest bardziej treściwa i pełna wartości odżywczych. Jest idealna do pieczenia chleba, bułek oraz przygotowywania różnych potraw, które wymagają mąki o bardziej zwartej konsystencji.
💚 Czysta dobroć — ekologiczna, certyfikowana, niemodyfikowana, najwyższej jakości bez GMO i bez sztucznych dodatków. Po prostu czysta, zdrowa dobroć w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!
🌾 Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które czynią orkisz skarbem. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro
Typy mąki orkiszowej
Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem.
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału | tzw. biszkoptowe | 200-450 |
Mąki białe, średniego przemiału | tzw. uniwersalny | 500-700 |
Mąki białe, grubego przemiału | tzw. chlebowe | 1000-1300 |
Mąki ciemne, grubego przemiału | tzw. pełnoziarniste | 1500-1800 |
Mąki ciemne, grubego przemiału | tzw. razowe | 2000 |
*Im "grubszy" przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
*Jednak grubo zmielona łuska ziarna jest ciężej strawna dlatego dla małych dzieci (i niemowląt), osób starszych oraz osób z osłabionym układem trawiennym polecane są mąki jasne, lub mąka pełnoziarnista mikro (jest to mąka pełnoziarnista powtórnie przemielona na drobny pył- dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze jednocześnie nie obciążając żołądka i jelit).
Jaką mąkę wybrać do ulubionych przepisów?
TYP | biszkopt | ciasto pierogowe | ciasto kruche | naleśniki | makaron | chleb | zakwas |
405 | +++ | +++ | +++ | +++ | +++ | + | - |
630 / 700 | + | +++ | +++ | +++ | +++ | ++ | - |
1050 / 1100 | - | ++ | ++ | ++ | ++ | +++ | - |
pełnoziarnista | - | + | + | + | + | ++ | +++ |
pełnoziarnista mikro | - | ++ | ++ | ++ | ++ | ++ | ++ |