Produkty

KAWA ORKISZOWA ZIARNISTA

250 G
Odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn

21.90 

KAWA ORKISZOWA ZIARNISTA Z EKOLOGICZNEGO, CERTYFIKOWANEGO, NIEMODYFIKOWANEGO, NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI ZIARNA ODMIANY OBERKULMER ROTKORN

NIE ZAWIERA KOFEINY

🌾 Wypalana z czystych ziaren orkiszu, wolna od kofeiny, idealna jako zamiennik tradycyjnej kawy.

Przyjemnie rozgrzewa cały organizm, rozluźnia żołądek i jelita poprawiając ich perystaltykę. Doskonale pobudza, daje uczucie odprężenia oraz poprawia koncentrację.

Kawy orkiszowej ziarnistej nie da się przygotować w ekspresie ciśnieniowym – ziarna są zbyt twarde i wymagają dłuższej obróbki.
Zalecana metoda przygotowania to gotowanie:

Dzień 1:
6–8 łyżek ziaren gotować przez ok. 10 minut w 1 litrze wody, a następnie odcedzić i wypić. Kawa będzie jeszcze bardzo delikatna w smaku. Pozostałe ziarna można przechować w lodówce.

Dni 2–3:
Do tych samych ziaren dodajemy ok. 2 łyżki świeżych i znów gotujemy przez 10 minut. Kawa staje się intensywniejsza.

Dni 4–7:
Codziennie dokładamy świeże ziarna (ok. 2 łyżki) do tej samej bazy i gotujemy. Smak staje się coraz bardziej wyrazisty, a kawa ciemniejsza.

Składniki: 100 % palone ziarna prastarej odmiany orkiszu.
Wyprodukowano dla: Hilde Małgorzata Polak, ul. Wyspiańskiego 34, 14-100 Ostróda
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kawa orkiszowa zawiera bogactwo witamin i minerałów takich jak: witaminy z grupy B, witamina A i E, cynk, żelazo, potas oraz rodanid i polifenole. Działa antyoksydacyjnie, wspomaga odporność organizmu, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i regulować ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na skórę, włosy oraz paznokcie.

💚 Czysta dobroć — ekologiczna, certyfikowana, niemodyfikowana, najwyższej jakości bez GMO i bez sztucznych dodatków. Po prostu czysta, zdrowa dobroć w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!

🌾 Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które czynią orkisz skarbem. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro.

 

ZDROWIE - PIĘKNO - HARMONIA