KASZTANY JADALNE SUSZONE
🌰 Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, są w pełni odżywcze, dzięki bogactwu witamin takich jak B, C, E, PP i K, kwasów organicznych, a także pierwiastków takich jak potas, sód, magnez i miedź. Znajdują zastosowanie w stanach zapalnych nerek i kamicy nerkowej, a także w zaburzeniach trawiennych i krążeniowych.
Św. Hildegarda ceniła kasztany za to, że dodają siły i energii. Uważała, że są one szczególnie korzystne dla osób wracających do zdrowia po chorobie. W przypadku wszelkiego rodzaju stanów osłabienia.
„Kasztanowiec jest bardzo ciepły i dzięki swojemu ciepłu posiada dużą moc (siłę życiową), bowiem symbolizuje właściwą miarę, złoty środek oraz wszystko co w niej jest. Jego owoc jest pożyteczny w przypadku wszelkiego tkwiącego w człowieku osłabienia” - Physica, Św. Hildegarda z Bingen.
Poleca kasztany jadalne jako łatwo przyswajalny i odżywczy środek w każdej postaci. Mogą być spożywane w postaci surowej, pieczone, gotowane, czy w postaci mąki.
Kraj pochodzenia produktu: Włochy.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1623kJ/ 369 kcal
Tłuszcze 3,9 g
w tym tłuszcze nasycone 0,7g
Węglowodany 78,4 g
Błonnik 0 g
Białko 5 g
Sól 0,04g