Grubo mielone ziarna orkiszu z niewielką zawartością mąki
🌿 Szukasz idealnego paliwa o poranku, aby rozbudzić zmysły i ożywić ducha? Siła napędowa pełna składników odżywczych: przywitaj się ze swoją codzienną dawką dobrego samopoczucia! To idealny posiłek na śniadanie lub jako zdrowa przekąska. Habermus doskonale odżywia cały organizm, poprawia nastrój, rozgrzewa, reguluje pracę żołądka, pobudza trawienie i podnosi wydajność. Idealnie smakuje przyrządzony z przyprawami, jabłkiem i miodem, które zalecała św. Hildegarda.
Kraj pochodzenia: Polska
Odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: 100 % mielone ziarna prastarej odmiany orkiszu.
Produkt zawiera gluten.
💚Czysta dobroć — ekologiczna, certyfikowana, niemodyfikowana, najwyższej jakości bez GMO i bez sztucznych dodatków. Po prostu czysta, zdrowa dobroć w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!
🌾 Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które czynią orkisz skarbem. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro.
🍲 Przepis na habermus dla dwóch osób
1 szklanka (około 135 g) kaszy habermus
2 (około 0,5 l ) szklanki wody
2 pokrojone jabłka
2 łyżeczki miodu
2 szczypty galgantu
2 szczypty bertramu
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka nasion babki płesznik
migdały (ilość według uznania)
rodzynki (według uznania)
Wlej do garnka zimną wodę, wsyp habermus i mieszając doprowadź do wrzenia (w razie konieczności stopniowo dolewaj wodę). Dodaj posiekane jabłko, miód, rodzynki, bertram, galgant, cynamon, aby uzyskać harmonijną mieszankę słodyczy i pikanterii. Gotuj wszystko na małym ogniu około 10 minut, aż kasza osiągnie preferowaną miękkość. Udekoruj ciepły habermus nasionami babki płesznik i migdałami. Możesz eksperymentować z dodatkowymi owocami, orzechami lub przyprawami, aby skomponować to danie według własnego uznania. Ciesz się zdrową dobrocią w każdym kęsie!