Produkty

HYZOP MIELONY

100 G

40.50 

Kategoria:

🌱 Hyzop to aromatyczna roślina o długiej tradycji stosowania – zarówno kulinarnego, jak i leczniczego.

  • Działa wykrztuśnie i rozkurczowo – wspomaga przy uporczywym kaszlu, astmie i infekcjach dróg oddechowych

  • Wspiera trawienie i funkcje wątroby – pobudza wydzielanie soków trawiennych

  • Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie – dzięki zawartości naturalnych olejków eterycznych

  • Działa tonizująco na układ nerwowy –  obniża ciśnienie krwi, dlatego działa też uspokajająco, dzięki czemu pomaga łagodzić nerwobóle i napięcia

Według św. Hildegardy z Bingen, jest to przyprawa na dobre samopoczucie, polecana szczególnie w stanach smutku, melancholii i wyczerpania nerwowego. Również wspomagająco przy dolegliwościach wątroby i płuc, czy przy uciążliwym kaszlu oraz do oczyszczania krwi.
„Hizop jest z natury suchy, umiarkowanie ciepły i ma dużą siłę działania, dzięki czemu nie oprze się mu nawet bryła skalna, która znajduje się tam, gdzie wysiewa się to ziele. Często spożywany przepędza chore i zgniłe piany soków, to znaczy zbiera z nich pianę (czyli oczyszcza je), podobnie jak żar w garnku sprawia, że zaczyna podnosić się [piana]. (…) Spożywanie hizopu ożywia wątrobę i odrobinę oczyszcza płuca, bowiem ten, kto kaszle, ma dolegliwości pochodzące od wątroby, zaś dolegliwości cierpiącego na astmę biorą się z płuc. Jeden i drugi powinien jeść hizop z potrawami mięsnymi (…) ”(„Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)

Składniki: ziele hyzopu mielone z kontrolowanych upraw ekologicznych
Sposób użycia: 1-3 szczypty do posypywania potraw szczególnie mięsnych. Powinno się gotować wyłącznie z daniem.
Nie dodawać do wody ani wina!
Chronić przed światłem, przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Hildegard GmbH St Posch, A-4880 Georgen St am Weinberg 23, Austria
Dystrybutor: Hilde Małgorzata Polak, ul. Wyspiańskiego 34, 14-100 Ostróda
Firma St. Hildegard Posch gwarantuje najwyższą jakość naturalnych surowców i zapewnia zgodność produktów z oryginalnymi recepturami świętej Hildegardy z Bingen.

Przyprawy i zioła stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Mogą służyć jako suplement lub przyprawy do przygotowywanych potraw. Powstają z surowców pochodzących w większości z upraw ekologicznych. Są wspaniałym dodatkiem do dań wzbogacającym ich smak,  wspomagającym metabolizm oraz uzupełniającym dietę w mikro i makroelementy. Pozwalają wydobyć wyjątkowy aromat oraz smak potraw. Zioła św. Hildegardy wpływają korzystnie  na nasze zdrowie. Pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, a także wspomagają leczenie wielu dolegliwości oraz schorzeń.

 

ZDROWIE - PIĘKNO - HARMONIA