🌱 Nazywany także krzewem Mojżesza, szczególnie ceniony za swoje silne działanie oczyszczające i wzmacniające układ krążenia.
Działanie dyptamu na organizm
Dyptam wykazuje wyjątkowe właściwości wspierające zdrowie naczyń krwionośnych. Działa jak naturalny „kret”, który:
usuwa złogi cholesterolowe,
wspomaga leczenie nawet zaawansowanej miażdżycy,
zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych mózgu,
poprawia ukrwienie,
wspiera profilaktykę chorób serca,
zmniejsza ryzyko zawału i wspiera ochronę funkcji mózgu (profilaktyka choroby Alzheimera).
Św. Hildegarda wymownie udokumentowała korzyści stosowania dyptamu:
„Podobnie jak to, co pochodzi od ognia, kryje w sobie żar, tak też dyptam skutecznie przeciwdziała chorobom.”
„Człowiek, który ma dolegliwości serca, powinien jeść sporządzony z dyptamu proszek, a jego dolegliwości ulegną złagodzeniu.”
Physica, Św. Hildegarda z Bingen
Składniki
korzeń dyptamu mielony
Sposób użycia
1–3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, owsianki, habermusu i innych potraw z orkiszem.
Producent: Wurdies, Kreuzweg 6, 92557 Weiding, Deutschland
Przyprawy i zioła w diecie
Przyprawy i zioła stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Mogą służyć jako suplement lub przyprawy do przygotowywanych potraw. Powstają z surowców pochodzących w większości z upraw ekologicznych.
Są wspaniałym dodatkiem do dań, wzbogacającym ich smak, wspomagającym metabolizm oraz uzupełniającym dietę w mikro- i makroelementy. Pozwalają wydobyć wyjątkowy aromat oraz smak potraw.
Zioła św. Hildegardy wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, a także wspomagają leczenie wielu dolegliwości i schorzeń.



