Pierogi orkiszowe ruskie – nasza domowa wersja na mące orkiszowej typ 630. Kto z nas nie lubi pierogów? To klasyk kuchni domowej – każdy też ma swój ulubiony farsz. U nas oczywiście wersja orkiszowa: delikatne, cienkie ciasto z ekologicznej mąki orkiszowej typ 630...


Jak wzmocnić odporność jesienią? 5 naturalnych sposobów św. Hildegardy
Jesień to czas pięknych kolorów, długich wieczorów i przyrody, która szykuje się do zimowego odpoczynku. To również moment, gdy nasza odporność jesienią bywa wystawiona na próbę – częściej łapiemy infekcje, czujemy zmęczenie i spadek energii. Warto więc zatroszczyć...
Grysik orkiszowy – zdrowa alternatywa dla kaszy manny
Kto z nas nie pamięta smaku kremowej kaszy manny z dzieciństwa? Ciepła, słodka, posypana owocami lub cynamonem. Dziś chcę pokazać jej zdrowszą, a przy tym równie pyszną wersję – grysik orkiszowy. Co to w ogóle jest grysik orkiszowy? To nic innego jak kasza manna, ale...
Maślane bułeczki orkiszowe – puszyste i pachnące
Maślane, delikatne i pachnące - u nas tradycyjnie z orkiszu. Pragnę pokazywać, że orkisz można wykorzystać w kuchni do wszystkiego. Stawiam na niego, ponieważ zależy mi na jakości i naturalnych składnikach, które naprawdę mają znaczenie. Używam mąki orkiszowej Hilde z...
Orkisz czy pszenica – które zboże jest lepsze dla zdrowia? Fakty z badań
Orkisz czy pszenica – które zboże będzie lepszym wyborem w codziennej kuchni? Orkisz (Triticum aestivum spelta) jest jedną z pierwotnych, znanych od setek lat, odmian pszenicy. Niestety w ciągu ostatnich stuleci jego uprawę w dużej mierze zastąpiły inne odmiany –...
Orkiszowe brownie z czekoladą i orzechami
Orkiszowe brownie z czekoladą i orzechami Dziś mam dla Ciebie przepis na coś wyjątkowo prostego i wyjątkowo pysznego – czekoladowe brownie.To ciasto jest wilgotne, intensywne w smaku, ale nie za słodkie. Świetnie sprawdzi się na popołudnie z kawą, zdrowy deser dla...






