Maślane, delikatne i pachnące - u nas tradycyjnie z orkiszu. Pragnę pokazywać, że orkisz można wykorzystać w kuchni do wszystkiego. Stawiam na niego, ponieważ zależy mi na jakości i naturalnych składnikach, które naprawdę mają znaczenie. Używam mąki orkiszowej Hilde z...


Orkisz czy pszenica – które zboże jest lepsze dla zdrowia? Fakty z badań
Orkisz czy pszenica – które zboże będzie lepszym wyborem w codziennej kuchni? Orkisz (Triticum aestivum spelta) jest jedną z pierwotnych, znanych od setek lat, odmian pszenicy. Niestety w ciągu ostatnich stuleci jego uprawę w dużej mierze zastąpiły inne odmiany –...
Orkiszowe brownie z czekoladą i orzechami
Orkiszowe brownie z czekoladą i orzechami Dziś mam dla Ciebie przepis na coś wyjątkowo prostego i wyjątkowo pysznego – czekoladowe brownie.To ciasto jest wilgotne, intensywne w smaku, ale nie za słodkie. Świetnie sprawdzi się na popołudnie z kawą, zdrowy deser dla...
Bułeczki orkiszowe przepis z mąki Oberkulmer Rotkorn
Bułeczki orkiszowe przepis, który zawsze się udaje – bez cukru, z prostych składników. Lubię wiedzieć, co jem – i co daję swojej rodzinie. Dlatego wybieram orkisz, i to nie byle jaki – tylko Oberkulmer Rotkorn, to pierwotna odmiana orkiszu – czysta genetycznie,...
Właściwości orkiszu – dlaczego zasługuje na miejsce w Twojej diecie? Wyniki badań i praktyczne wnioski.
Właściwości orkiszu od dawna wzbudzają zainteresowanie – zarówno w kontekście zdrowego odżywiania, jak i badań naukowych. O niektórych z nich opowiadaliśmy już wielokrotnie, ale tym razem chcemy zabrać Cię w świat nauki. Sięgamy do artykułu naukowego opublikowanego w...
Post według św. Hildegardy – droga do równowagi ciała, ducha i umysłu
Post według św. Hildegardy daje możliwość rozwijania świadomości i uważności. W czasach, gdy wszystko jest dostępne „od ręki”, a nadmiar stał się naszą codziennością, coraz częściej odczuwamy wewnętrzną pustkę, mimo zewnętrznego dobrobytu. Żyjemy szybko, jemy za dużo,...