Produkty

HYZOP MIELONY BIO

Hyssopus officinalis
40 g

21.00 

Kategoria:

🌱 Aromatyczna roślina o długiej tradycji stosowania – zarówno kulinarnego, jak i leczniczego. 


Działanie i właściwości hyzopu

Hyzop wykazuje wszechstronne, naturalne działanie wspierające organizm:

  • działa wykrztuśnie i rozkurczowo – pomaga przy uporczywym kaszlu, astmie i infekcjach dróg oddechowych,

  • wspiera trawienie i funkcje wątroby – pobudza wydzielanie soków trawiennych,

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie – dzięki zawartości olejków eterycznych,

  • tonizuje układ nerwowy – obniża ciśnienie krwi, działa uspokajająco, łagodzi nerwobóle i napięcia.

Według św. Hildegardy z Bingen hyzop to przyprawa na dobre samopoczucie — polecana szczególnie w stanach smutku, melancholii oraz wyczerpania nerwowego. Wspomaga również przy dolegliwościach wątroby i płuc, uciążliwym kaszlu oraz w oczyszczaniu krwi.

Św. Hildegarda pisała:
„Hyzop jest z natury suchy, umiarkowanie ciepły i ma dużą siłę działania, dzięki czemu nie oprze się mu nawet bryła skalna, która znajduje się tam, gdzie wysiewa się to ziele. (…)
Spożywanie hyzopu ożywia wątrobę i odrobinę oczyszcza płuca, bowiem ten, kto kaszle, ma dolegliwości pochodzące od wątroby, zaś dolegliwości cierpiącego na astmę biorą się z płuc. Jeden i drugi powinien jeść hyzop z potrawami mięsnymi.”
„Physica”, św. Hildegarda z Bingen


Składniki

ziele hyzopu mielone ekologiczne

Sposób przechowywania

Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sposób użycia

1–3 szczypty stosować jako dodatek do gotowania drobiu, zup, sosów, twarogu i dań warzywnych — nadaje im aromatycznej, delikatnie ostrej nuty.

Producent: Wurdies, Kreuzweg 6, 92557 Weiding, Deutschland
Certyfikat: DE-ÖKO-003 Kontrollstelle


Przyprawy i zioła w diecie

Przyprawy i zioła stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Mogą służyć jako suplement lub przyprawy do przygotowywanych potraw. Powstają z surowców pochodzących w większości z upraw ekologicznych.

Są wspaniałym dodatkiem do dań, wzbogacającym ich smak, wspomagającym metabolizm oraz uzupełniającym dietę w mikro- i makroelementy. Pozwalają wydobyć wyjątkowy aromat oraz smak potraw.

Zioła św. Hildegardy wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, a także wspomagają leczenie wielu dolegliwości i schorzeń.


ZDROWIE – PIĘKNO – HARMONIA