🌱 Aromatyczna roślina o długiej tradycji stosowania – zarówno kulinarnego, jak i leczniczego.
Działanie i właściwości hyzopu
Hyzop wykazuje wszechstronne, naturalne działanie wspierające organizm:
działa wykrztuśnie i rozkurczowo – pomaga przy uporczywym kaszlu, astmie i infekcjach dróg oddechowych,
wspiera trawienie i funkcje wątroby – pobudza wydzielanie soków trawiennych,
działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie – dzięki zawartości olejków eterycznych,
tonizuje układ nerwowy – obniża ciśnienie krwi, działa uspokajająco, łagodzi nerwobóle i napięcia.
Według św. Hildegardy z Bingen hyzop to przyprawa na dobre samopoczucie — polecana szczególnie w stanach smutku, melancholii oraz wyczerpania nerwowego. Wspomaga również przy dolegliwościach wątroby i płuc, uciążliwym kaszlu oraz w oczyszczaniu krwi.
Św. Hildegarda pisała:
„Hyzop jest z natury suchy, umiarkowanie ciepły i ma dużą siłę działania, dzięki czemu nie oprze się mu nawet bryła skalna, która znajduje się tam, gdzie wysiewa się to ziele. (…)
Spożywanie hyzopu ożywia wątrobę i odrobinę oczyszcza płuca, bowiem ten, kto kaszle, ma dolegliwości pochodzące od wątroby, zaś dolegliwości cierpiącego na astmę biorą się z płuc. Jeden i drugi powinien jeść hyzop z potrawami mięsnymi.”
„Physica”, św. Hildegarda z Bingen
Składniki
ziele hyzopu mielone ekologiczne
Sposób przechowywania
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia
1–3 szczypty stosować jako dodatek do gotowania drobiu, zup, sosów, twarogu i dań warzywnych — nadaje im aromatycznej, delikatnie ostrej nuty.
Producent: Wurdies, Kreuzweg 6, 92557 Weiding, Deutschland
Certyfikat: DE-ÖKO-003 Kontrollstelle
Przyprawy i zioła w diecie
Przyprawy i zioła stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Mogą służyć jako suplement lub przyprawy do przygotowywanych potraw. Powstają z surowców pochodzących w większości z upraw ekologicznych.
Są wspaniałym dodatkiem do dań, wzbogacającym ich smak, wspomagającym metabolizm oraz uzupełniającym dietę w mikro- i makroelementy. Pozwalają wydobyć wyjątkowy aromat oraz smak potraw.
Zioła św. Hildegardy wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, a także wspomagają leczenie wielu dolegliwości i schorzeń.



