🌱 Jedna z najcenniejszych przypraw w medycynie św. Hildegardy, ceniona zarówno za wyjątkowy łagodno-ostry smak, jak i za szerokie działanie prozdrowotne. Można dodawać go do większości potraw — zarówno gotowanych, jak i surowych.
Jak działa bertram?
Bertram wykazuje wszechstronne właściwości wspierające organizm:
wspiera trawienie,
poprawia wchłanianie składników odżywczych,
wzmacnia system nerwowy,
oczyszcza jelita z resztek pokarmu,
ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze,
odświeża umysł i poprawia jasność myślenia,
„zwiększa ilość dobrej krwi”, wspiera hemoglobinę i leukocyty,
zmniejsza ilość śluzu i usuwa zaflegmienie,
wspiera walkę z przeziębieniem i infekcjami,
poprawia nastrój i odporność psychiczną,
wzmacnia osoby osłabione.
Św. Hildegarda pozostawiła jasne i wymowne świadectwo działania bertramu:
„Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł.”
„Choremu, który pod względem fizycznym jest już prawie wykończony, pomaga odzyskać siły i nie pozostawia w nim niczego strawionego.”
Physica, Św. Hildegarda z Bingen
Składniki
korzeń bertramu mielony ekologiczny
Sposób użycia
1–3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, owsianki, habermusu i innych potraw z orkiszem.
Producent: Wurdies, Kreuzweg 6, 92557 Weiding, Deutschland
Certyfikat BIO: DE-ÖKO-003 Kontrollstelle
Przyprawy i zioła w diecie
Przyprawy i zioła stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Mogą służyć jako suplement lub przyprawy do potraw. Powstają z surowców pochodzących w większości z upraw ekologicznych.
Są wspaniałym dodatkiem do dań, wzbogacającym ich smak, wspomagającym metabolizm oraz uzupełniającym dietę w mikro- i makroelementy. Pozwalają wydobyć wyjątkowy aromat i smak potraw.
Zioła św. Hildegardy wpływają korzystnie na nasze zdrowie — wzmacniają układ odpornościowy i wspierają leczenie wielu dolegliwości oraz schorzeń.



