Orkiszowe brownie z czekoladą i orzechami
Dziś mam dla Ciebie przepis na coś wyjątkowo prostego i wyjątkowo pysznego – czekoladowe brownie.
To ciasto jest wilgotne, intensywne w smaku, ale nie za słodkie. Świetnie sprawdzi się na popołudnie z kawą, zdrowy deser dla rodziny czy jako słodka przekąska.
Bazą jest nasza mąka orkiszowa odmiany Oberkulmer Rotkorn – czyli pradawna, wartościowa odmiana orkiszu.
Można je upiec w jednej formie lub w wersji babeczkowej.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
100 g masła (lub 80 g masła + 20 g oleju kokosowego)
2 jajka
80–100 g miodu (lub cukru trzcinowego)
2 łyżki kakao
szczypta soli
50–70 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- opcjonalnie przyprawy Hildegardowe (bertram, galgant, dyptam, cynamon)
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuść masło z czekoladą – zostaw do lekkiego przestudzenia.
- Ubij jajka z miodem na jasną, puszystą masę.
- Dodaj przestudzoną czekoladę i przyprawy – dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę orkiszową, kakao, sól – wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj posiekane orzechy.
- Przelej do foremek – do 3/4 wysokości.
- Piecz w 170°C (góra–dół) przez ok. 18 – 20 minut – środek może pozostać lekko wilgotny.
Wskazówka:
Możesz udekorować kremem z mascarpone, świeżymi malinami lub oprószyć kakao.
Daj znać, jeśli spróbujesz – zawsze cieszę się, widząc Wasze wypieki!
Wszystkie nasze produkty orkiszowe znajdziesz w sklepie: hilde.pl