O medycynie
ŚW. Hildegardy

Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, urodą, odnaleźć szczęście i harmonię? Poznaj medycynę św. Hildegardy z Bingen, która widzi człowieka kompleksowo, nie oddzielając sfer fizycznej, psychicznej i duchowej!

Św. Hildegarda z Bingen (1098 – 1179) – mistyczka, uczona, pisarka i kompozytorka muzyki sakralnej – zrewolucjonizowała medycynę swojej epoki. Medycyna św. Hildegardy popadła w zapomnienie na okres ośmiuset lat. Dopiero w XX wieku współcześni niemieccy lekarze, badając teksty świętej z Bingen, zainteresowali się jej kompleksowym widzeniem człowieka i niezwykłą jak na czasy, w których żyła wiedzą, a przede wszystkim możliwością zastosowania jej odkryć we współczesnej medycynie. Jej odkrycia i przepisy są współcześnie źródłem inspiracji dla wielu lekarzy, takich jak dr Wighard Strehlow, którzy w medycynie naturalnej poszukują lekarstwa zarówno na powszechne, choć uciążliwe dolegliwości, jak i na współczesne choroby cywilizacyjne. Okazało się, że konsekwentne stosowanie rad Hildegardy nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, ale może również istotnie wspomóc organizm w walce z infekcjami i chorobami, które już się rozpoczęły, również przewlekłymi.

Najistotniejszą różnicą między wiedzą medyczną Hildegardy, a współczesną nauką jest to, że źródło wiedzy średniowiecznej uzdrowicielki było nadnaturalne, pochodzące z cudownych, udzielanych jej przez Boga wizji. Niemożliwe jest bowiem, aby ta średniowieczna mniszka zdołała samodzielnie dotrzeć do wiedzy, którą odkrywa dopiero współczesna medycyna. W roku 2012 św. Hildegarda, uznana została za Doktor Kościoła.

Według Hildegardy z Bingen uzdrowienie stanowi proces holistyczny, który musi dokonywać się jednocześnie na czterech płaszczyznach, ponieważ to właśnie na nich powstają bądź ujawniają się choroby. Są to płaszczyzny boska, kosmiczna, cielesna i duchowa.

Dla Hildegardy z Bingen człowiek z natury jest zdrowy, jednak poprzez swoje odżywianie i styl życia może wpływać na zdrowie, zachowywać je, ale także niszczyć. „Wasza żywność powinna przynosić Wam zdrowie”. Podstawę diety św. Hildegardy stanowią orkisz, owoce i warzywa, przyprawy oraz umiarkowane ilości mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych oraz napojów. Hildegarda nie opisała produktów spożywczych według zawartych w nich kalorii i witamin, lecz według ich wartości leczniczej, wskutek czego nie istnieje u niej różnica między produktem spożywczym a leczniczym. Wszystkie stuprocentowo zdrowe artykuły spożywcze dla osób chorych i zdrowych są jednocześnie lekarstwami dla ciała, które zawsze postrzega się w sposób holistyczny. Gdy na przykład chorują nerki, nie należy kurować wyłącznie tego organu, lecz skupić się na całym człowieku.

Program zdrowia Hildegardy można streścić w sześciu złotych regułach życia. Zgodnie z nimi każdy człowiek jest mniej lub bardziej odpowiedzialny za swoje zdrowie, na które może wpływać codziennie zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz.
Oto one:

  1. właściwie jeść i pić
    (dokonuj właściwego wyboru artykułów spożywczych)
  2. czerpać energię z czterech żywiołów świata: ogień, woda, powietrze, ziemia
    (żyj w harmonii z przyrodą i wszechświatem)
  3. utrzymywać równowagę między ruchem a spokojem
    (praca a odpoczynek)
  4. uregulować naturalny rytm snu i czuwania
    (jako równoważących się sił)
  5. praktykować sztukę wydalania szkodliwych substancji
    (oczyszczanie, posty, upusty krwi, bańki, kąpiele, sauna)
  6. podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe
    (wady zastąpić cnotami)

Te sześć czynników wywiera wpływ na ciało we wszystkich jego potrzebach. Ich właściwe zastosowanie pozwala uniknąć chorób fizycznych i duchowych oraz sprzyja zachowaniu dobrego humoru, sprawności fizycznej oraz dobrego samopoczucia.