Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, urodą, odnaleźć szczęście i harmonię? Poznaj medycynę św. Hildegardy z Bingen, która widzi człowieka kompleksowo, nie oddzielając sfer fizycznej, psychicznej i duchowej!
Św. Hildegarda z Bingen (1098 – 1179) – mistyczka, uczona, pisarka i kompozytorka muzyki sakralnej – zrewolucjonizowała medycynę swojej epoki. Medycyna św. Hildegardy popadła w zapomnienie na okres ośmiuset lat. Dopiero w XX wieku współcześni niemieccy lekarze, badając teksty świętej z Bingen, zainteresowali się jej kompleksowym widzeniem człowieka i niezwykłą jak na czasy, w których żyła wiedzą, a przede wszystkim możliwością zastosowania jej odkryć we współczesnej medycynie. Jej odkrycia i przepisy są współcześnie źródłem inspiracji dla wielu lekarzy, takich jak dr Wighard Strehlow, którzy w medycynie naturalnej poszukują lekarstwa zarówno na powszechne, choć uciążliwe dolegliwości, jak i na współczesne choroby cywilizacyjne. Okazało się, że konsekwentne stosowanie rad Hildegardy nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, ale może również istotnie wspomóc organizm w walce z infekcjami i chorobami, które już się rozpoczęły, również przewlekłymi.
Najistotniejszą różnicą między wiedzą medyczną Hildegardy, a współczesną nauką jest to, że źródło wiedzy średniowiecznej uzdrowicielki było nadnaturalne, pochodzące z cudownych, udzielanych jej przez Boga wizji. Niemożliwe jest bowiem, aby ta średniowieczna mniszka zdołała samodzielnie dotrzeć do wiedzy, którą odkrywa dopiero współczesna medycyna. W roku 2012 św. Hildegarda, uznana została za Doktor Kościoła.
Według Hildegardy z Bingen uzdrowienie stanowi proces holistyczny, który musi dokonywać się jednocześnie na czterech płaszczyznach, ponieważ to właśnie na nich powstają bądź ujawniają się choroby. Są to płaszczyzny boska, kosmiczna, cielesna i duchowa.
Dla Hildegardy z Bingen człowiek z natury jest zdrowy, jednak poprzez swoje odżywianie i styl życia może wpływać na zdrowie, zachowywać je, ale także niszczyć. „Wasza żywność powinna przynosić Wam zdrowie”. Podstawę diety św. Hildegardy stanowią orkisz, owoce i warzywa, przyprawy oraz umiarkowane ilości mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych oraz napojów. Hildegarda nie opisała produktów spożywczych według zawartych w nich kalorii i witamin, lecz według ich wartości leczniczej, wskutek czego nie istnieje u niej różnica między produktem spożywczym a leczniczym. Wszystkie stuprocentowo zdrowe artykuły spożywcze dla osób chorych i zdrowych są jednocześnie lekarstwami dla ciała, które zawsze postrzega się w sposób holistyczny. Gdy na przykład chorują nerki, nie należy kurować wyłącznie tego organu, lecz skupić się na całym człowieku.
Program zdrowia Hildegardy można streścić w sześciu złotych regułach życia. Zgodnie z nimi każdy człowiek jest mniej lub bardziej odpowiedzialny za swoje zdrowie, na które może wpływać codziennie zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz.
Oto one:
- właściwie jeść i pić
(dokonuj właściwego wyboru artykułów spożywczych) - czerpać energię z czterech żywiołów świata: ogień, woda, powietrze, ziemia
(żyj w harmonii z przyrodą i wszechświatem) - utrzymywać równowagę między ruchem a spokojem
(praca a odpoczynek) - uregulować naturalny rytm snu i czuwania
(jako równoważących się sił) - praktykować sztukę wydalania szkodliwych substancji
(oczyszczanie, posty, upusty krwi, bańki, kąpiele, sauna) - podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe
(wady zastąpić cnotami)
Te sześć czynników wywiera wpływ na ciało we wszystkich jego potrzebach. Ich właściwe zastosowanie pozwala uniknąć chorób fizycznych i duchowych oraz sprzyja zachowaniu dobrego humoru, sprawności fizycznej oraz dobrego samopoczucia.