MĄKA KASZTANOWA BIO
Jest fantastyczną opcją bezglutenową!
🌰 Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, są w pełni odżywcze, dzięki bogactwu witamin takich jak B, C, E, PP i K, kwasów organicznych, a także pierwiastków takich jak potas, sód, magnez i miedź. Znajdują zastosowanie w stanach zapalnych nerek i kamicy nerkowej, a także w zaburzeniach trawiennych i krążeniowych.
Niezależnie od tego, czy pieczesz, smażysz czy miksujesz, mąka kasztanowa nada Twoim przepisom zdrowy akcent.
Mąka kasztanowa to coś więcej niż tylko zdrowy wybór, zapewnia subtelnie słodki, orzechowy smak, który może podnieść smak wszystkiego, od porannych naleśników po wykwintne wypieki.
Św. Hildegarda ceniła kasztany za to, że dodają siły i energii. Uważała, że są one szczególnie korzystne dla osób wracających do zdrowia po chorobie. W przypadku wszelkiego rodzaju stanów osłabienia.
„Kasztanowiec jest bardzo ciepły i dzięki swojemu ciepłu posiada dużą moc (siłę życiową), bowiem symbolizuje właściwą miarę, złoty środek oraz wszystko co w niej jest. Jego owoc jest pożyteczny w przypadku wszelkiego tkwiącego w człowieku osłabienia” - Physica, Św. Hildegarda z Bingen.
Poleca kasztany jadalne jako łatwo przyswajalny i odżywczy środek w każdej postaci. Mogą być spożywane w postaci surowej, pieczone, gotowane, czy w postaci mąki.
Kasztany zalecane są w celu regeneracji wątroby. W tym celu przyrządza się mieszankę z 5 łyżek podgrzanego miodu i 3 łyżek mąki kasztanowej. Mieszankę przyjmuje się 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Skład: 100 % bio mąka z kasztanów jadalnych
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1533 kJ / 363 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nienasycone 0,6g
Węglowodany: 73,2 g
w tym cukier: 23,6 g
Białko: 5,7 g
Sól: 0,01 g