MAKARON ORKISZOWY NITKI Z EKOLOGICZNEJ ODMIANY ZIARNA OBERKULMER ROTKORN
🍝 Makaron orkiszowy to zdrowszy krewny klasycznego makaronu o lekkim orzechowym posmaku i nieco ciemniejszym kolorze. Wyjątkowo zachwycający, produkowany z najwyższą precyzją i dbałością o jakość, oferuje potężne wartości odżywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Dlaczego warto wybrać makaron orkiszowy?
Badania naukowe potwierdzają, że orkisz jest wyjątkowym zbożem pod względem zawartości składników odżywczych. Wyróżnia się wysoką zawartością wartościowych białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i błonnika, a także kompleksem węglowodanów, które są łatwo rozpuszczalne w wodzie, co umożliwia szybkie odżywianie organizmu. Orkisz odżywia, a nie tuczy – jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie.
Unikalnym składnikiem orkiszu jest rhodanid – naturalny czynnik wzrostu o niezwykłych właściwościach medycznych i biologicznych. Rhodanid wspiera tworzenie komórek macierzystych, działa antyalergicznie i jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga też stabilizować błony komórkowe, co czyni go skuteczną profilaktyką antynowotworową.
🌾 Wśród prozdrowotnych właściwości makaronu orkiszowego zdecydowanie kluczowa jest poprawa trawienia oraz przyspieszenie procesu przemiany materii. Podobnie jak mąka orkiszowa, jest wyjątkowo łagodny dla żołądka i jelit, dlatego chętnie korzystają z niego osoby borykające się z dolegliwościami tych narządów. Warto też wiedzieć, że dobrze wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, łagodnie wpływa na pracę wątroby oraz wspiera pamięć i koncentrację, nie powodując po jedzeniu uczucia ciężkości.
Wielozadaniowość w kuchni
Makaron w kształcie dużych muszli doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek, spaghetti oraz innych ulubionych dań.
💚 Wybierając nasz makaron z odmiany Oberkulmer Rotkorn, masz pewność, że sięgasz po autentyczny, niemodyfikowany orkisz, uprawiany zgodnie z tradycją.
💚 Należy jednak wiedzieć, że ta zdrowa alternatywa jest zdrowa tylko wtedy, kiedy mąka użyta do makaronu pochodzi z prastarych, niemodyfikowanych odmian orkiszu. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro.
Sposób przygotowania
Zagotuj dużą ilość wody (około 1 litr na 100 g makaronu) i dodaj szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron orkiszowy i gotuj go przez około 5–8 minut lub do momentu, gdy będzie al dente, czyli lekko sprężysty. Następnie odcedź makaron.
Składniki i wartość odżywcza
Skład: mąka orkiszowa typ 630, woda.
Alergeny: gluten.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1576kJ/371 kcal,
tłuszcz 1,54 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,26 g),
węglowodany 75,82 g (w tym: cukry 4,36 g),
białko 14,20 g,
sól 0,05 g
Kraj pochodzenia produktu: Polska.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Numer partii / Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.