MĄKA ORKISZOWA RAZOWA Z EKOLOGICZNEJ ODMIANY ZIARNA OBERKULMER ROTKORN
🌿 Pełnoziarnista mąka orkiszowa, bogata w niezbędne składniki odżywcze, stanowi zdrową alternatywę dla zwykłej mąki. Bogata w błonnik, białko, witaminy i minerały, stanowi idealne połączenie zdrowia i smaku, wspomagające trawienie, dodające energii i pielęgnujące organizm od wewnątrz.
Kraj pochodzenia: Polska
Odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: 100 % mąka orkiszowa z prastarej odmiany orkiszu.
Produkt zawiera gluten.
💚 Czysta dobroć, dbamy o to, byś czuł swoją wewnętrzną moc — ekologicznie, bez GMO i bez sztucznych dodatków. Po prostu czysta, zdrowa dobroć w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!
🌾 Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które czynią orkisz skarbem. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro.
Typy mąki orkiszowej
Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem.
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału | tzw. biszkoptowe | 200-450 |
Mąki białe, średniego przemiału | tzw. uniwersalne | 500-700 |
Mąki białe, grubego przemiału | tzw. chlebowe | 1000-1300 |
Mąki ciemne, grubego przemiału | tzw. pełnoziarniste | 1500-1800 |
Mąki ciemne, grubego przemiału | tzw. razowe | 2000 |
*Im "grubszy" przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
*Jednak grubo zmielona łuska ziarna jest ciężej strawna dlatego dla małych dzieci (i niemowląt), osób starszych oraz osób z osłabionym układem trawiennym polecane są mąki jasne, lub mąka pełnoziarnista mikro (jest to mąka pełnoziarnista powtórnie przemielona na drobny pył- dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze jednocześnie nie obciążając żołądka i jelit).
Jaką mąkę wybrać do ulubionych przepisów?
TYP |
biszkopt |
ciasto pierogowe |
ciasto kruche |
naleśniki |
makaron |
chleb |
zakwas |
405 |
+++ |
+++ |
+++ |
+++ |
+++ |
+ |
- |
630 / 700 |
+ |
+++ |
+++ |
+++ |
+++ |
++ |
- |
1050 / 1100 |
- |
++ |
++ |
++ |
++ |
+++ |
- |
pełnoziarnista |
- |
+ |
+ |
+ |
+ |
++ |
+++ |
pełnoziarnista micro |
- |
++ |
++ |
++ |
++ |
++ |
++ |