MĄKA ORKISZOWA JASNA TYP 630 Z EKOLOGICZNEJ ODMIANY ZIARNA OBERKULMER ROTKORN
🌿 Mąka typu 630 jest drobno zmielona, dzięki czemu ma dostęp do i subtelny, zachwycający smak. Bogata w błonnik, składnik, składnik i minerały, stanowi idealne połączenie zdrowia i składników, wspomagające trawienie, dodające energię i pielęgnujące organizmy od wewnątrz. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, ponieważ jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista.
Kraj pochodzenia: Polska
Odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: 100 % mąka orkiszowa z prastarej praktyki orkiszu.
Produkt zawiera gluten .
💚 Czysta dobroć — ekologiczna, certyfikowana, niemodyfikowana, dostarczana jakość bez GMO i bez materiałów syntetycznych. Po prostu czyste, lecznicze w każdym ziarenku, zgodnie z zamierzeniami natury!
🌾 Odkryj autentyczność prawdziwego orkiszu! Orkisz orkiszowi nierówny. W drodze maksymalizacji produkcji wiele produktów wykorzystuje domieszki oraz krzyżówki genetyczne, które są dostępne i udostępniane, rezygnując z wyjątkowych właściwości, które pełnią funkcję orkisz skarbem. Te działania, które powodują, że orkisz bardziej przypominają pszenicę o wartościach szacunkowych, o których ujawniono św. Hildegarda. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Ostro.
Typy orkiszowej podstawowego
zmielenia (typ) oznacza numer.
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału | tzw. biszkoptowe | 200-450 |
Mąki średnie, go przemiału | tzw. uniwersalny | 500-700 |
Mąki białe, grubego przemiału | tzw. chlebowe | 1000-1300 |
Mąki ciemne, grubego przemiału | tzw. pełnoziarniste | 1500-1800 |
Mąki ciemne, grubego przemiału | tzw. razowe | 2000 |
*Im "grubszy" przemiał, tym zachowanych więcej wartości uniwersalnych, zawartych w łusce zboża.
*Jednak grubo zmielona łuska ziarna jest ciężej strawna dlatego dla małych dzieci (i niemowląt), osób starszych oraz osób z osłabionym układem trawiennym polecane są jasne jasne, lub mąka pełnoziarnista mikro (jest to mąka pełnoziarnista powtórnie przemielona na drobne oprogramowanie- dzięki czemu otrzymano wartości może wystąpić, nie obciążając jelita).
Jaką możliwość wyboru do ulubionych przepisów?
TYP |
biszkopt |
ciasto pierogowe |
ciasto kruche |
naleśniki |
makaron |
chleb |
zakwas |
405 |
+++ |
+++ |
+++ |
+++ |
+++ |
+ |
- |
630 / 700 |
+ |
+++ |
+++ |
+++ |
+++ |
++ |
- |
1050 / 1100 |
- |
++ |
++ |
++ |
++ |
+++ |
- |
pełnoziarnista |
- |
+ |
+ |
+ |
+ |
++ |
+++ |
pełnoziarnista mikro |
- |
++ |
++ |
++ |
++ |
++ |
++ |